Arbocatalogus voor vleessector in werking gesteld ‘ Productiesnelheid gaat nog boven veiligheid’ Snijmachines zonder beschermkappen en een hoge werkdruk. Onveilige situaties in de vleesverwerkende industrie zijn volgens de Arbeidsinspectie nog steeds een groot probleem. Dit jaar is de arbocatalogus voor de vleessector in werking getreden. Aanleiding voor or-leden van de Vion-slachterijen om de koppen bij elkaar te steken. ‘Leidinggevenden laten zich niet op veiligheid aanspreken.’ Door Loek Kusiak ■ Veel risico’s ■ Vleessector kan niet zonder inleenkrachten ■ Voorbeeldfunctie voor leidinggevenden B ij controles in de vleesverwerkende industrie ziet de Arbeidsinspectie weinig verbetering van de veiligheid van werknemers. In 2009 en begin 2010 was bij meer dan de helft (54 procent) van de onderzochte bedrijven iets mis. In 2005 was dat 61 procent. Vooral het ontbreken van beschermkappen bij snij- en zaagmachines, het werken met messen en het werken op hoogte leverden gevaar op. 70 procent van de overtredingen ging over onbeschermde machines. In acht gevallen legde de inspectie het werk stil. Er werden 35 gevallen gemeld van letsel waarvoor de werknemer naar het ziekenhuis moest. Maar een dodelijk ongeval, zoals de werknemer die in een draaiende machine viel terwijl er filet americain werd geproduceerd, is sinds 2004 niet meer voorgekomen. ‘Soms staan werknemers als circusartiesten te werken op bordessen, op beweegbare verhogingen met verschillen van twee meter. Dat zorgt voor valgevaar. 'Ik zag bedrijven waar ik niet vrolijk uit kwam’, zegt inspecteur Karel van den Werff als hij ten overstaan van een zaaltje met or-leden van vleesconcern Vion, ‘s lands grootste vleesverwerker, de jongste inspectieresultaten bekendmaakt. De or-leden, werkzaam bij verschillende Vion-slachterijen, volgen in 14 ■ OR informatie 1/2 | januari/februari 2011 Utrecht een scholingsdag van FNV Formaat over de arbocatalogus voor de vleessector, die dit jaar van kracht wordt. De catalogus bevat een reeks technische en organisatorische maatregelen en zijn voor de or’s en de arbocommissies in de vleesbedrijven een handvat om risico’s te verminderen en veiliger werken te bevorderen. Kort op elkaar Zo moet de afstand tussen werknemers die naast elkaar aan een lopende band werken voortaan minimaal dertig centimeter zijn. In de praktijk is dat volgens de Arbeidsinspectie meestal minder en staan werknemers te kort op elkaar, soms zonder handschoenen en steekschorten die borst en buik beschermen. ‘Gevolg is dat werknemers, zo’n zeventig man op een rij, elkaar soms bijna in de armen steken. Dat komt ook door de grote snelheid van de productieband en de werkdruk. Er moet volume gedraaid worden. De veiligheid kan er dan bij inschieten’, zegt or-voorzitter Marcel ten Hoor van Vion in Scherpenzeel, waar delen van varkens worden verwerkt. De or ijvert al geruime tijd voor meer taakroulatie. Ten Hoor: ‘Zwaar en licht werk afwisselen, zodanig dat werknemers niet steeds met dezelfde hand dezelfde beweging hoeven maken. Maar taakroulatie is niet populair. Er is verzet tegen. De meeste werknemers houden van vaste routines. Of een hele productielijn moet aan taakroulatie doen, of niemand. Je kunt het niet dwingend opleggen. Er zijn ook opleidingskosten mee gemoeid. Maar als or laten we het onderwerp niet los. Een aantal maatregelen en tips uit de arbocatalogus gaat de or ook in de kan tine op videoschermen projecteren. Je moet die informatie breed verspreiden.’ Bij de Vion-baconfabriek in Doetinchem is taakroulatie wel gelukt, zegt or-voorzitter Roel Engelen. ‘Vroeger was het werk zwaarder en werkte iedereen zich bijna over de kop. Door automatisering zijn handelingen vereenvoudigd. Bijna iedereen kan nu op elkaars plek staan. De medewerkers op de afdeling expeditie dragen nu verplicht gehoorbescherming. Daar heeft de or achterheen gezeten. Onze directie komt ook niet dreigend over. Ze laat de medezeggenschap de ruimte voor veranderingen en initiatieven, zoals de keuze bij de aanschaf van persoonlijke beschermingsmiddelen. De directie snapt de voordelen van samenwerking met de or.’ Tempo maken De slachterijen van Vion, maar ook van andere vleesbedrijven, worden tegenwoordig in grote mate bevolkt door Polen en andere Oost-Europese inleenkrachten. Daarnaast door Turken en Afrikanen die graag tempo maken en overwerken om hun minimumloon aan te vullen. Klagen over snijwonden of op tijd naar de dokter gaan is er meestal niet bij, signaleren or-leden van verschillende Vion-vestigingen. ‘Want wie verzuimt’, zegt ook FNV-bestuurder John Klijn, ‘wordt vergeten en maakt plaats voor een nieuwe Pool.’ ‘Bij ons’, vertelt Roel Engelen, ‘zie ik Polen, Slowaken of Letten geregeld met snijwonden aan de pezen naar het ziekenhuis gaan. Vooral in de avondploegen, als mensen langer doorwerken, nemen de risico’s toe.’ Marcel ten Hoor: ‘Soms zijn ze na drie maanwww.orinformatie.nl Pagina 13

Pagina 15

Heeft u een cursus, page flip flash of digi-clubmagazines? Gebruik Online Touch: spaarprogramma van papier naar online converteren.

OR informatie, januari/februari 2011 Lees publicatie 11Home


You need flash player to view this online publication